Тренд на здорове харчування породжує чимало міфів щодо користі та шкоди продуктів, що входять до щоденного раціону людини. Дріжджова випічка також тривалий час залишалася предметом численних дискусій. Насправді ж страшилки про те, що дріжджі в борошняних виробах викликають бродіння, пригнічують мікрофлору кишківника, сприяють розмноженню шкідливих бактерій та спричиняють небезпечні хвороби, не мають жодного наукового підґрунтя.
Тож чи варто відмовлятися від хлібобулочних виробів на сухих дріжджах, чи є вживання цього продукту ризиком і яку випічку варто обирати людям, що дбають про своє здоров’я, — з’ясуємо в статті.
Користь дріжджів для випічки
Одноклітинні гриби Saccharomyces cerevisiae використовуються в харчовій промисловості, а також для приготування хлібобулочних виробів у домашніх умовах насамперед як розпушувач тіста. Дріжджі містять вітаміни та мікроелементи, що добре впливають на стан шкіри, волосся й нігтів, втім для цього їх вживають у вигляді спеціальної біодобавки. Користь дріжджів у випічці полягає у поліпшенні засвоєння організмом заліза й цинку. Ферменти мікроорганізмів руйнують фітин — сполуку, що міститься у борошні та зв’язує іони цих компонентів, перешкоджаючи їхньому всмоктуванню в кишківнику.
Сам хліб багатий на вітаміни А, Е, групи B, магній, натрій, калій тощо. Втім, через високу калорійність зловживати ним не варто. Добова норма вживання хліба — умовна цифра, оскільки вона залежить від загального стану здоров’я, віку, наявності захворювань і способу життя людини. У середньому для жінок цей показник становить 100–150 г, для чоловіків — 150–200 г на день. Частка хліба серед усіх крохмалевмісних вуглеводних продуктів має становити не більше ніж третину.
Чи шкідлива дріжджова випічка
Шкода дріжджової випічки зумовлена зовсім не наявністю в ній дріжджових грибків. За температури, що перевищує 50°C, дріжджі гинуть. Зважаючи на те, що під час випікання температура в центрі м’якушки досягає 95–97°C, а на поверхні скоринки — 180°C, шансів вижити у дріжджових клітин немає. Тож жодної небезпеки для людини дріжджі у готовій випічці не становлять.
Крім того, дріжджові грибки можуть потрапляти в організм в інший спосіб, зокрема через:
- алкогольні напої;
- салати й консервацію, що містять оцет;
- сухофрукти;
- малину, ожину, полуницю та виноград;
- тофу, соєвий соус;
- розсільні сири тощо.
Насправді шкідливими компонентами випічки, що спричиняють бродіння і здуття живота, є прості вуглеводи, котрі у великій кількості містяться в пшеничному борошні вищого ґатунку. Тому, купуючи хлібобулочні вироби, слід надавати перевагу сортам з цільного зерна. Щоб зменшити негативний вплив випічки на здоров’я, варто уважно вивчати її склад і обмежити споживання виробів, що містять багато цукру, маргарин, пальмову олію, штучні ароматизатори, барвники тощо. Для приготування корисної випічки також важливо використовувати якісні товари для випікання хліба, що містять натуральні інгредієнти та не шкодять організму.
Досить небезпечним для організму є зловживання випічкою, а особливо здобою з вмістом низькоякісних жирів. Воно може стати причиною зайвої ваги, ожиріння, проблем з роботою шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних захворювань, а подекуди навіть онкології.
До речі, для фігури не має значення, їсте ви хліб на дріжджах чи на заквасці. Річ навіть не в калоріях. Білий хліб і солодощі шкідливіші, ніж цільнозернові вироби, що багаті на клітковину, надовго дають відчуття ситості й запобігають переїданню.
Чи є протипоказання до вживання дріжджової випічки?
Неактивні харчові дріжджі та вироби з них є потенційними алергенами. Саме тому їх не слід вживати людям, що мають діагностовану алергію на дріжджі або індивідуальну непереносність цього продукту. Втім, такі патології зустрічаються вкрай рідко і становлять мізерну частку серед усіх видів харчових алергій.
На відміну від алергії, класична харчова чутливість до дріжджів залежить від кількості споживання хлібобулочних виробів. За результатами алергопроб у першому випадку лікар пропонує індивідуальну дієту, в другому — рекомендує назавжди відмовитися від випічки, що містить дріжджі.
Дріжджовий хліб: користь і безпека з «Львівськими дріжджами» від Enzym Group
Отже, дріжджовий хліб за умови відсутності в ньому низькоякісних інгредієнтів не шкодить організму. «Львівські дріжджі» від українського виробника Enzym Group виготовлені з натуральної сировини з суворим дотриманням технології, відповідають міжнародним стандартам та є цілком безпечними для здоров’я дорослих та дітей. Головне — не використовувати під час приготування випічки трансжири, обмежити застосування білого борошна і помірно споживати хлібобулочні й кондитерські вироби.